19 januari, 2023

Vinterfåglar inpå knuten!

Nu är det dags igen!

Räkna fåglarna vid ditt fågelbord den 27–30 januari, rapportera ända fram till den 6 februari.

Dags för den som matar fåglar att räkna och rapportera under den sista helgen i januari! För artonde året i rad arrangeras Vinterfåglar inpå knuten av BirdLife Sverige. I fjol deltog rekordantalet 321 Medelpadingar som räknade vid sina fågelbord, 20.000 i hela landet. BirdLife uppskattar att det är 400.000 hushåll i Sverige (en miljon invånare) som matar fåglar vintertid.

 

Fågelintresset är på uppgång och medlemsantalet ökar i landets ornitologiska föreningar. Antalet fågelintresserade som bidrar till vinterfågelrapporterna har de senaste åren nått sådan volym att man kan dra vetenskapliga slutsatser från allmänhetens observationer! Vinterfåglar inpå knuten är en av Fågelsveriges mest populära aktiviteter, för här kan alla vara med och bidra genom att enkelt rapportera vilka fågelarter och hur många av respektive art man ser samtidigt vid sin fågelmatning. I fjol kom 20 000 rapporter in från enskilda personer, föreningar, skolklasser med flera – men man vill ha ännu fler rapporter då det bara är ca 5 % av alla som matar fåglar som rapporterar in sina observationer under aktuell januarihelg.

Tack vare rapporterna får man en bra bild över de fåglar som tillbringar vintern nära människans boningar. I södra Sverige är talgoxen den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar i topplistan från år till år. Här i norr är det ofta domherrar, talgoxar och blåmesar som är i topp.

 

Samordnare för räkningen av vinterfåglar i Medelpad är Peter Berglund från BirdLife Medelpad, som säger:

– Domherren hade en mycket bra häckningssäsong i Norrland och verkar vara i topp nu, men vi får rapporter om att grönfink och gulsparv återhämtat sig efter flera års populationsnedgång. I år är det ont om rönnbär varför det är få sidensvansar i landskapet och fjolårsflockarna av gråsiskor och tallbitar är nån annanstans ännu så länge.

Via räkningen kan man över åren följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna med varmare vintrar sedan 90-talet. I Medelpad märks ett ökande antal koltrastar och björktrastar som övervintrar. I fjol rapporterades också flera bofinkar, bergfinkar, rödhakar och en svarthätta (!) som normalt är flyttfåglar i Mellannorrland!

talgoxe

– Fågelarterna skiftar beroende på var i Medelpad du matar. Jag bor och matar fåglar i skogen norr om Stöde, 300 m ö h, och här är talltitor, tofsmesar, svartmesar, större hackspettar, nötväckor och nötskrikor vanliga jämsides med domherre, talgoxe och blåmes, säger Peter Berglund. Kaja, skata, pilfink och gråsparv finns inte här varken på sommaren eller vintern. Här blir fågelbordet intressant för duvhök, sparvhök och sparvuggla som lever på småfåglar, så det är viktigt att matningen ligger skyddat av träd och buskar. Varje fågelmatning blir unik utifrån var den ligger och vad du serverar för typ av fågelmat.

 

Det har blivit kostsamt att mata fåglar de senaste två säsongerna. Solrosfrön har blivit ca 50 % dyrare. Europas extrema sommarväder med minskade skördar har drivit upp priserna. Krigstillståndet i Ukraina, som normalt står för en tredjedel av solrosexporten till Europa, har minskat frötillgången och drivit upp priserna ännu mera denna säsong.

Många frågar sig om man kan minska inköpen av fågelmat utan att det går ut över övervintrarnas överlevnad.
Peter Berglund har en del idéer:

– Här är det en inflygande småfågel minst var femte sekund under dygnets ljusa timmar = 7.000-10.000 besök om dagen. Ekorrar och nötskrikor står för ytterligare ett några hundra besök men i vinter är de utestängda, så att de tvingas födosöka av det som småfåglarna spiller ner på marken. Jag har bytt till gallerförsedda jordnöts- och talgbollsmatare som kråkfåglar och ekorre inte kommer åt.
Tidigare hade jag automaterna bakom kompostgaller, men det tar sig ekorrar igenom. Några ekorrar forslar lätt bort och gömmer 20 kg frön under en höstmånad! Ett vattentunnelock ovanpå solrosfröna och gammal golvmatta på trädstammen gör att ekorrarna varken kan hoppa eller klättra till fröskålen. Snitslarna på locket gör att kråkfåglar inte vågar sig upp. I år har inköpen minskat med en tredjedel och matsamlare som ekorrar och nötskrikor håller tillgodo med det som ramlar på marken.

 

Har du fågelbord och vill delta i Vinterfåglar inpå knuten så framgår det hur man går till väga på nätadressen: www.birdlife.se/vinterfaglar. Datum för räkning är mellan fredag 27/1 till och med måndag den 30/1.

 

Har du frågor kan du vända sig till följande personer i BirdLife Medelpad:

Elisabet Carlsson 070-3127724   elisabetcarlsson1945@gmail.com

Peter Berglund 070-5880994      peter.berglund50@gmail.com

 

I samarbete med Studiefrämjandet!

 

Dela till vänner
sv_SESwedish