Skadade/sjuka fåglar

Vår kunskap

BirdLife Medelpad har genom åren haft utbildade medlemmar och tillstånd från myndigheter och därmed möjlighet att ta hand om skadade eller sjuka fåglar för rehabilitering. Vi har tyvärr inte själva den möjligheten längre men vi har ett etablerat samarbete med Vilthjälpen Timrå, Viltrehabilitering Västernorrland. Se mer lite längre ned på sidan.


Skadade fåglar

Skadorna kan vara av många olika slag men vanligast är ving- och benbrott samt, på mindre fåglar, skador orsakade av katt. Är det ett brott på vinge eller ben eller annan större skada blir det röntgen hos veterinär och om det då bedöms att den skadade kan bli helt återställd blir det rehabilitering.


Statens vilt

Alla fåglar som är statens vilt (fiskgjuse, bivråk, tornuggla, hökuggla, berguv, fjälluggla, lappuggla, slaguggla, rördrom, lunnefågel, salskrake, svarthalsad dopping, skärfläcka, gråspett, vitryggig hackspett, mellanspett, kungsfiskare, blåkråka, härfågel, sommargylling, fjällgås, skräntärna, svarttärna, storkar, örnar, glador, falkar och kärrhökar.) och som påträffas sjuka, skadade eller döda ska rapporteras till polismyndigheten.


Att tänka på innan Du tar hand om en fågelunge

  1. Fågelungen skall aldrig betraktas som övergiven om inte mamman påträffats död.
  2. Misstänks en fågelunge eller fågelkull vara övergiven skall den övervakas på håll – långt håll – och under många timmar för att konstatera att den inte matas. Har du inte tid, så betrakta den inte som övergiven.
  3. Alla vilda djur har en ägare – vanligen är denne jakträttsinnehavaren. Att ta hem levande eller döda djur kan betraktas som tjuvjakt.
  4. Vilda djur får inte tas om hand mer än 48 timmar. Dessa kan vara förödande för en unge, om du saknar kunskap.
  5. Tänk på att föräldrarna är bäst på att föda upp sina ungar. I vissa fall duger dock fosterföräldrar.
  6. Om Du är tveksam, tag alltid kontakt med någon som kunnig innan Du tar in en unge som Du tror är övergiven.
  7. Fler djurungar dör varje år pga missriktad djurvänlighet än pga att folk låtit bli att ingripa.
  8. Tron att djurungar som rörts av människor inte accepteras av sina föräldrar är felaktig.
  9.  

Vilthjälpen Timrå, Viltrehabilitering Västernorrland

Vilthjälpen Timrå, Viltrehabilitering Västernorrland är en ideell förening- vars syfte är att hjälpa skadade och föräldralösa djur/fåglar att tillfriskna för att sedan kunna återföras dem till naturen.

Intensivvård och rehabilitering sker i noga planerade faser så att djuren inte ska präglas på människa utan behåller sitt vilda beteende för att snabbt kunna anspassa sig tillbaka till naturen efter frisläpp.


På Vilthjälpen finns Susanne Jonsson som är utbildad viltrehabiliterare och har tillstånd av både naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Hon finns tillgänglig alla dagar i veckan, i stort sett dygnet runt, men då hon jobbar ensam i sin verksamhet så har hon inte alltid möjlighet att svara i telefonen direkt. Av den orsaken vill hon att man vid första kontakt skickar ett meddelande med en bild på djuret/fågeln samt en beskrivning av situationen så svarar hon så snabbt hon kan.

Då Susanne arbetar helt ideellt med detta så tar hon tacksamt emot bidrag för att kunna fortsätta driva verksamheten. Allt går direkt till veterinärräkningar, mediciner och mat.


Du finner Susanne och Vilthjälpem enligt nedan.

Facebook: Vilthjälpen Timrå, Viltrehabilitering Västernorrland.
Instagram: vilthjalpen_timra


Susanne Jonsson
Sandarnavägen 44
86192 Bergeforsen
Organisationsnummer: 802543-6505
Larmnummer/swishnummer 070-7484940

sv_SESwedish