15 februari, 2025

Resultat Vinterfåglar inpå knuten i Medelpad 2025

Kanske innebär årets Vinterfåglar inpå knuten att det tidigare så regelbundna riksmönstret är på väg att brytas. Visserligen är talgoxen fortfarande den klart talrikaste arten sett till landet i stort, men i hela norra Sverige har domherren tagit över. Det kan vara en tillfällighet, bland annat orsakad av god tillgång på rönnbär. Men domherren har en uppåtgående trend i större delen av landet till glädje för många fågelmatare.

 

Sidensvans, foto: Åke Gustafsson

 

I Medelpad slog Ånge rekord i antalet rapportörer, medan de minskade med ca 25% Timrå och Sundsvall jämfört med toppåret 2022. I Södra Sverige minskade rapporterandet, medan det ökade kraftigt i Jämtland och Västerbotten. Minskningen i Medelpad beror kanske på att BLM inte fick in något reportage i ST eller i SVT Västernorrland. Ett radioreportage i P4 Västernorrland sändes först på söndagen under kampanjhelgen. De år då TV haft inslag har antalet rapportörer varit högt. Januari var ca 6 grader varmare i Medelpad än under 2024!Sundsvall hamnar dock på andra plats av kommuntoppen efter Uppsala och Norrtälje när det gäller antalet observerade fågelindivider. I Sundsvall sågs 11.500 (46 arter), varav fyra arter stod för drygt hälften av individantalet: sidensvans, domherre, björktrast och talgoxe.

 

Fjolårets invasionsart, gråsiskan, hade inte dominans som i fjol. Däremot märks invasionen av sidensvansar och björktrastar ända in till Ånge. Sådant är mönstret med s.k. invasionsfåglar, vissa år är de talrika. De år då de saknas vid fågelmatningarna hittar de sin viktigaste vinterföda ute i naturen eller så har de dragit långt iväg. En art, som likt domherren sakta men säkert blivit allt talrikare på fågelmatningarna, är steglitsen. Steglitsen började besöka fågelmatningar i Sverige så sent som för cirka 30 år sedan. Därefter har beteendet spridit sig samtidigt som den även ökat i både antal och utbredning. Den är enligt Svensk Fågeltaxering en av de fåglar som det gått allra bäst för i Sverige de senaste 20 åren. Intressant är också att antal övervintrande bofinkar, bergfinkar, svarthättor och rödhakar tycks öka något. I Ånge har den rödlistade talltitan tagit sig in på topp-10, vilket vi hoppas är starten på en återhämtning!

 

På den negativa sidan bör det nämnas att det inte syns någon ljusning för grönfinken och gulsparven. Båda hörde till de talrikaste när denna räkning startade 2006, men därefter har de halkat ner i topplistan. I grönfinkens fall handlar det om fågelsjukdomen gulknopp som slår särskilt hårt mot just denna art. Det kan också vara en del av förklaringen till att gulsparven minskar, men i dess fall handlar det även om att det svenska jordbrukslandskapet stadigt förändrats i en för gulsparven negativ riktning. På www.vinterfaglar.se finns mer att läsa och där kan man också så fram statistik från hela landet från 2006-2025.

Fågelintressekommittén

gm Peter Berglund

 

Dela till vänner
sv_SESwedish