Långören

Att hitta hit

Långören är en liten udde vid havet i sydligaste delen av Njurunda, söder om Galtström. Avståndet från Sundsvall är ca 3,5 mil. E4:an lämnas vid Myre strax söder om Njurunda kyrka. Här åker man vänster mot Ovansjö och vidare förbi Mingen mot Skatan och Galtström. I fyrvägskorsningen strax innan Galtström kör man rakt fram (söderut) en liten skogsbilväg. Efter ca 2 km finns en liten parkeringsficka på höger sida (havsvik till vänster). Härifrån leder en stig (ca en knapp km) ut till udden.

 

Biotop

Liten, tämligen platt, landtunga som går ut en bit i havet. Ytterst är udden vegetationsfri, men innanför denna växer i huvudsak en barrblandskog.

 

Fågelliv

Udden är en bra lokal för att kolla sträckande fågel både vår och höst. Framförallt änder och alkor kan ses i bra antal vid rätt väderlek och då på relativt bra obsavstånd. Lokalen har inte varit så välbesökt, men artsammansättningen är likartad den vid Lörudden. Under vårsträcket kan man se stora flockar med ringduvor, men även en hel del rovfåglar inåt land över skogarna. I närliggande vikar rastar emellanåt diverse dykänder. Närheten till fågelön Gran (syns bra från udden) i norra Hälsingland medför att man har möjlighet att se rätt mycket alkor.

 

Bra att veta

Halvvägs ut till udden efter stigen, vid Skojarviken, finns en fin sandstrand med möjlighet att slå upp ett tält.